Facebook Twitter Gplus RSS

Belgian Paradise

Бирата в Белгия варира от популярната лека и светла бира до живата, чиито цвят е мътен, а вкусът на някои дори кисел.

Повечето марки са познати още от Средновековието. Съществуват приблизително 125 бирени фабрики в Белгия,като те са класифицират от международни гиганти до малки пивоварни,произвеждащи ограничено количество бира. В Европа само Германия, Франция и Великобритания имат повече пивоварни.

Белгийските пивоварни произвеждат около 800 вида стандартни бири. Към тях като се прибавят и бирите произвеждани в ограничено количество те надхвърлят 8700.

Бирата правена в Белгия датира от Средните векове. Днес се вярва, че тя се е произвеждала в някои манастири,но няма писмени доказателства за това. Манастирите на монасите Траписти, които са съвременни производители на бира в Белгия, са се преселили на белгийска територия през късните години на 18 век, избягвайки Френската революция. Обаче първата Трапистка пивоварна в Белгия (Westmalle), започнала производство чак през 1836г., почти 50 години след Революцията. Тази бира се произвеждала единствено за монасите и я описват като „тъмна и сладка”

В днешно време белгийската бира се продава в кафяви (или понякога в тъмно зелени) на цвят бутилки (за да предотвратят негативните ефекти на светлината,оказващи влияние на напитката) и са запечатани с корк, метална капачка и понякога с двете.Съществуват различни размери на бутилките: 250мл, 330мл, 375мл, 750мл.

Пивоварните обикновено подбират формата на чашите си, за да акцентират върху качеството на техните бири. Например чашата с формата на бокал позволява на пиещият да усеща аромата на бирата, докато отпива от течността. Чашата с формата на лале е много ефикасна в задържането на пяната.

Belgian-Beer-Paradise_INFOBelgianParadise_INFO

© EuroDrinks
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien