Други белгийски бири

Brouwerij Bosteels

Марка: Brouwerij Bosteels
Бира: Pauwel Kwak
Държава: Белгия
Количество: 330 мл. / 750 мл.
Алк.: 8.4%
Стил: Силен белгийски ейл
Цвят: Светла

 

Pauwel Kwak е кехлибарен ейл с алкохолно съдържание от 8.4%, който се произвежда от 80-те години. Предполага се, че носи името на ханджия и пивовар от 18. век. Преди бутилирането си, бирата се филтрира.

 

Както повечето други белгийски бири, Квак има своя брандирана чаша с уникална, отличителна форма, която стои в дървена стойка. Според пивоварната, дизайнът на тази чаша е на ханджията Pauwel Kwak от началото на 19. век, специално за кочияшите, които посещавали таверната и пивоварната, носеща името „De Hoorn“.

 

Тази бира е включена в книгата „500 бири от цял свят, които непременно трябва да опитате“.

Оценка в RateBeer 92/100

Марка: Brouwerij Bosteels
Бира: Tripel Karmeliet
Държава: Белгия
Количество: 330 мл. / 750 мл.
Алк.: 8.4%
Стил: Белгийски трипъл
Цвят: Златист

 

Tripel Karmeliet е светла бира с бронзово-златист цвят, лека хмелна горчивина, хармоничен плодов вкус на банан и ванилия и богат букет от аромати с нотки ванилия, портокал и цитрусови плодове. Препоръчителна температура за сервиране 6 – 9 градуса С.

 

Включена в книгата „500 бири от цял свят, които непременно трябва да опитате“.

 

Оценка в RateBeer: 99/100

Duvel Moortgat

Марка: Duvel
Държава: Белгия
Количество: 330 мл. / 750 мл.
Алк.: 8.5%
Стил: Силен Белгийски Ейл
Цвят: Златист

 

Duvel все още е референция сред силните златисти белгийски ейлове. Благодарение на използването на най-висококачествени сортове хмел, букетът аромати на тази бира гъделичка носа с елементи на цитрус, загатващи дори грейпфрут. Това се отразява и в аромата, който е красиво балансиран с лека пикантност.  Уникалният процес на варене, който отнема около 90 дни, гарантира чист характер, деликатно пенене и приятен сладък вкус на алкохол. Препоръчителна температура за сервиране: 5°C.

 

Тази бира е включена в книгата „500 бири от цял свят, които непременно трябва да опитате“. Оценка в RateBeer: 98/100

Марка: Duvel Tripel Hop (лимитирана)
Държава: Белгия
Количество: 330 мл.
Алк.: 9.5%
IBU: 48
Стил: Силен Белгийски Ейл
Цвят: Златист

 

Duvel Tripel Hop се приготвя с три сорта хмел и всяка година третият сорт се сменя, за да придаде на бирата своя уникален вкус и аромат. Това поддържа крайния ароматен профил изненадващо вълнуващ за всеки истински любител на бирата.  Използването на три, вместо на два сорта хмел при варенето, придава допълнителни аромати на хмел и увеличава горчивината. През 2017 г. сортът хмел, избран от феновете на Duvel  беше Citra. Той обогатява вече уникалния вкус на Duvel със свежи нотки на грейпфрут и тропически плодове.

 

Оценка в RateBeer: 97/100

Марка: Vedett Extra Blond
Държава: Белгия
Количество: 330 мл.
Алк.: 5.2%
Стил:  Светъл лагер
Цвят: Светла

 

Марка: Vedett Extra White
Държава: Белгия
Количество: 330 мл.
Алк.: 4.7%
Стил: Witbier
Цвят: Златист

 

Марка: Vedett Extraordinary IPA
Държава: Белгия
Количество: 330 мл.
Алк.: 5.5%
Стил:  ИПА
Цвят: Светла

 

Brasserie d'Achouffe

Марка: Brasserie d’Achouffe (Duvel Moortgat)
Бира: La Chouffe
Държава: Белгия
Количество: 330 мл. / 750 мл.
Алк.: 8%
Стил: Силен Белгийски Ейл
Цвят: Светла

 

CHOUFFE е силна, нефилтрирана, светла бира в типичен белгийски стил, която ферментира вторично в бутилка. Ароматът ѝ загатва плодове и кориандър с леки хмелови нотки.

Тази бира е включена в книгата „500 бири от цял свят, които непременно трябва да опитате“. Оценка в RateBeer: 97/100

Марка: Brasserie d’Achouffe (Duvel Moortgat)
Бира: Mc Chouffe
Държава: Белгия
Количество: 330 мл. / 750 мл.
Алк.: 8%
Стил: Силен Белгийски Ейл
Цвят: Тъмна

 

Mc CHOUFFE е нефилтрирана тъмна бира, която реферментира както в бутилка, така и в бъчви. Нейният плодов букет чудесно покрива леката нотка горчивина.

Тази бира е включена в книгата „500 бири от цял свят, които непременно трябва да опитате“. Оценка в RateBeer: 94/100

Марка: Brasserie d’Achouffe (Duvel Moortgat)
Бира: Houblon Chouffe
Държава: Белгия
Количество: 330 мл. / 750 мл.
Алк.: 8.5%
IBU: 59
Стил: Силен Белгийски Ейл
Цвят: Златист

 

Уникална комбинация от традициите на английски ИПА, новата Американска революция в Импириъл ИПА и класическото белгийско пивоварене. Houblon Chouffe показва невероятен баланс между много силен ИПА и много специален Белгийски Трипъл, създаден изключително за този ейл, въпреки силното си охмеляване.

 

Оценка в RateBeer: 99/100 (топ 50 за стила)

Марка: Brasserie d’Achouffe (Duvel Moortgat)
Бира: N’Ice Chouffe (сезонна бира)
Държава: Белгия
Количество: 330 мл. / 750 мл.
Алк.: 10%
Стил: Силен Белгийски Ейл
Цвят: Тъмна

 

N’Ice CHOUFFE е силна, тъмна бира, която ще ви топли в студените зимни дни. Това е изключително балансирана бира с пикантни нотки на мащерка и кюрасо, примесени с хмел. N’Ice CHOUFFE е нефилтрирана бира, която реферментира в бутилка или в бъчва.
Предлага се от средата на октомври до средата на февруари.
Оценка в RateBeer: 97/100

MARTIN'S Beers

Марка: Timmermans (John Martin)
Бира: Oude Gueuze
Държава: Белгия
Количество: 375 мл.
Алк.: 6.7%
Стил: Ламбик Gueuze
Ферментация: Спонтанна
Цвят: Златист

 

Наименованието Oude Gueuze и етикетът му са защитени. Тази бира е известна като шампанското на бирите, особено защото е само в лимитирани серии. Специалният вкус на Timmermans Oude Gueuze се получава от историческия метод на приготвяне. Той е комбинация от стар ламбик, отлежавал 3 години в дървени бъчви и млад ламбик, който подсигурява спонтанната ферментация в бутилката. Различните ламбици се избират внимателно от пивовара за постигане на перфектен вкус. След производство Timmermans Oude Gueuze ферментира вторично в бутилката 4 месеца и продължава да се подобрява в продължение на 20 години

Марка: Timmermans (John Martin)
Бира: Oude Kriek
Държава: Белгия
Количество: 375 мл.
Алк.: 6.7%
Стил: Плодов Ламбик
Ферментация: Спонтанна
Цвят: Златист

 

Вкусът на Timmermans Oude Kriek, с вторична ферментация в бутилката, е без сравнение. Черешите, от които произлизат вкусът и цветът на тази бира, традиционно са от Schaerbeek (община в Столичен регион Брюксел). Леко кисела и с прекрасен букет, тази естествена и следователно непредсказуема варка изисква много внимателна грижа по време на дългия период на зреене. Създаден от комбинация на стар и млад ламбик, Timmermans Oude Kriek се съхранява в продължение на 12 години. Също както и Oude Gueuze, това е една ценна напитка, която е налична само в ограничени количества!

Марка: Timmermans (John Martin)
Бира: Faro
Държава: Белгия
Количество: 375 мл.
Алк.: 4%
Стил: Фаро Ламбик
Ферментация: Спонтанна
Цвят: Кехлибарен

 

Faro се произвежда чрез добавяне на захарни бонбони към ламбика. Faro се радва на голяма популярност през 19. век в района на Брюксел. Със своя сладък, освежаващ вкус, той все още е ценен. Тази деликатна бира е създадена преди два века от пивоварското семйство van Houtryve.

Марка: Timmermans (John Martin)
Бира: Kriek Lambicus
Държава: Белгия
Количество: 250 мл.
Алк.: 8.5%
Стил: Плодов Ламбик – череша
Ферментация: Спонтанна
Цвят: Червена

 

Timmermans Kriek се приготвя чрез добавяне на натурален сок към ламбик бирата. Тази смес ферментира в дъбови бъчви и след това се бутилира. Timmermans Kriek комбинира прочутия ламбик със сладост за получавато на бира, която може да утоли всяка жажда!
Вкусът е изцяло черешов, което подсказва и много силният аромат. Киселинността се неутрализира от приятен сладък, плодов букет. Вкусът прониква и се задържа нежно в устата, елегантно оцветен от нотки на летни череши.

 

Препоръчителна температура за сервиране: 4 – 6° C

Марка: Timmermans (John Martin)
Бира: Strawberry Lambicus
Държава: Белгия
Количество: 250 мл.
Алк.: 4%
Стил: Плодов Ламбик – ягода
Ферментация: Спонтанна
Цвят: Червен

 

Timmermans Strawberry се приготвя чрез добавяне на натурален сок към ламбик бирата. Така получената смес ферментира в дъбови бъчви и след това се бутилира.
Ароматът напомня прекрасното ухание на летен ден. Ягодовият вкус потвърждава загатнотото от аромата без да е прекалено сладникав и се засилва от истинско усещане за свежест, напомняйки малките зелени зрънца по зрелите ягоди. Вкусът на бирата е консистентен и много бързо се разгръща в устата, завършвайки с по-скоро плодова, отколкото сладка нотка.

 

Препоръчителна температура за сервиране: 4 – 6° C

Марка: Timmermans  (John Martin)
Бира: Framboise Lambicus
Държава: Белгия
Количество: 250 мл.
Алк.: 4%
Стил: Плодов Ламбик – малина
Ферментация: Спонтанна
Цвят: Червена

 

Timmermans Framboise (малина) се произвежда чрез добавяне на 100% натурална малинова есенция към ламбика. След период на зреене в дъбовите бъчви, бирата получава деликатен розов отенък. Тази бира достоверно отразява цвета и вкуса на зрели малини, без следа от киселинността на ламбика. Този прекрасен вкус дотига своя връх в интензивно свежия завършек.

 

Препоръчителна температура за сервиране 4 – 6° C

Марка: Timmermans (John Martin)
Бира: Bourgogne des Flandres
Държава: Белгия
Количество: 330 мл.
Алк.: 5%
Стил: Sour Red/Brown
Цвят: Тъмно червен

 

Това е истинският вкус на Брюж! Смесената ферментация прави тази бира толкова специална. Към кафявия ейл с горна ферментация се прибавя внимателно най-добрият спонтанно ферментирал ламбик от Timmermans, а след това отлежава в дъбови бъчви повече от 12 месеца. Точно този процес дава на червеникаво-кафявата бира богат и кремообразен завършек. Подобно на фламандските кафяви ейлове, Bourgogne des Flandres има плодов послевкус, който акцентира върху отличителния му характер.

 

Bourgogne des Flandres е носител на сребърен медал от World Beer Challenge 2017.
Препоръчителна температура за сервиране: 4 – 6° С.

Марка: John Martin
Бира: Martin’s IPA
Държава: Белгия
Количество: 330 мл.
Алк.: 6.9%
Стил: ИПА
Ферментация: Горна, в бутилка
Цвят: Кехлибарен

 

Индиа Пейл Ейл е варен за първи път, когато британските кораби прекосяват океаните на път за далечните си колонии. За да запазят по-добре любимата си бира по време на дългото пътуване, английските пивовари добавяли допълнително хмел.
Британският пивовар Джон Мартин почита тази традиция, когато пристига в Антверпен през 1909 г., използвайки уникалната техника на dry hopping. При нея се добавя допълнително хмел в края на ферментационния процес, за да придадe на бирата плодов аромат и горчив, но балансиран вкус.
Martin’s IPA е перфектнaта комбинация от британския характер и белгийското пивоварно майсторство.

Ароматът е на зрели плодове – кайсия, праскова и слива, хмел и нотка бели цветя. Вкусът е плътен, благодарение на букетът от хмелове. Силна горчивина в началото, последвана от леко пиперлив послевкус.

 

Препоръчителна температура за сервиране: 6 – 8° С.

Марка: John Martin
Бира: Martin’s Pale Ale
Държава: Белгия
Количество: 330 мл.
Алк.: 5.8%
Стил: Силен Английски Ейл
Ферментация: Горна
Цвят: Кехлибарен

 

Насладете се на известния Пейл Ейл от Антверпен от 1909 година насам!
Тази уникална бира е резултат от изключителната традиционна техника на dry hopping, при която автентичен хмел от Кент се добавя след процеса на варене, при ниска температура, така че само най-добрите му аромати и вкусове да се предадат на бирата. Кехлибарената чувственост на Мартин’с Пейл Ейл, кремообразната му пяна и вкусът на хмел го правят предпочитан от познавачите на бири с характер.

Препоръчителна температура за сервиране: 6- 8° С

Марка: John Martin
Бира: Waterloo Tripel Blonde
Държава: Белгия
Количество: 330 мл.
Алк.: 8%
Стил: Абатски Трипъл
Цвят: Светла

 

Ватерло – Бирата на Смелостта!
Този трипъл блонд е както простичък, така и комплексен. Първоначалната му семплост, с леко начало, което освобождава сладка миризма, бързо се допълва от горчивина, която достига до задната част на устата. Комплексен вкус със съставки, които се сблъскват също както оръдия, но по-вкусни с всяка следваща глътка. Редуването на хмеловата горчивина с гъвкавостта на малца придава на Ватерло бирата истински вкус на победа!

 

Препоръчителна температура за сервиране: 4-6° С

Марка: John Martin
Бира: Waterloo Strong Dark
Държава: Белгия
Количество: 330 мл.
Алк.: 8%
Стил: Абатски Трипъл
Цвят: Тъмна

 

Ватерло – Бирата на Смелостта!
Бирата е с аромат на тъмни плодове, карамел и мед. При наливане е с тъмно кафяв цвят, тънка, кремообразна пяна и блестящ външен вид. Вкусът се развива постепенно, като започва със сладък препечен малц и карамел, последван от тъмни плодове и леко загоряла захар. Усещането в устата е затоплящо и леко пикантно, докато финалът е средно горчив до сладък. Плътно тяло, кремообразна текстура и приятна газираност се усещат на небцето.
Препоръчителна температура за сервиране: 4- 6° С.

Марка: John Martin
Бира: Diabolici Blond of Hell
Държава: Белгия
Количество: 750 мл.
Алк.: 8%
Стил:Силен Белгийски Ейл
Ферментация: Горна
Температура: 6 – 8° С
Цвят: Светла

 

В началото бяха подиграващите се, разбойниците и злосторниците: истински малки дяволчета. Ексцентрични до самия връх на рогата си, Диаболичите били родени в каша, която считали за най-ценния източник на света.
За да почетат произхода си, тези шегаджии донесли тайната рецепта за своята много обичана течност: демонична бира по образа на техния оживен и странен дух. Тази занаятчийска напитка, плод на ревностно пазена наследствена рецепта, пази 1001 трика в ръкава си: понякога забавна, понякога оживена…
Внимавайте с външния вид: дори най-смелите остават без дъх от тази бира!

Марка: John Martin
Бира: Dominus Tripel
Държава: Белгия
Количество: 330 мл.
Алк.: 8%
Стил: Абатски Трипъл
Ферментация: Горна (вторична в бутилка)
Температура: 6 – 8° С
Цвят: Светла

 

Доминус Трипъл е плодова абатска бира с леко пикантен, комплексен вкус и свеж аромат. Чудесно баласираната горчивина се допълва от усещане за свежа земя и аромат на пролетно пивоварене. Първоначалното впечатление на небцето е структурирано, продължително и силно, с добре балансирана горчивана от използвания хмел. Доминус Трипъл има красив, ярък цвят, напомнящ старо злато. Главата е много богата и гъста.
Комбинира се добре с пресовано, неготвено сирене и с десерти с кафява захар, или с гриловано и пържено месо.

Марка: John Martin
Бира: Dominus Dubbel
Държава: Белгия
Количество: 330 мл.
Алк.: 6.5%
Стил: Абатски Дубъл
Ферментация: Горна (вторична в бутилка)
Температура: 6 – 8° С
Цвят: Тъмна

 

Доминус Дубъл е освежаваща абатска бира с дълготраен аромат, оставяйки добре балансиран горчив послевкус с пикантно докосване. Печени и доста хмелови, ароматите се развиват елегантно с нотки на старо, леко сухо дърво. Бирата е с кристален, тъмночервен свят с нотки на карамел. Главата е гъста и кремообразна.
Доминус Дубъл е идеален придружител за пушен дивеч или сочни десерти с тъмен шоколад.

St. Bernardus Brewery

Марка: St. Bernardus Brouwerij
Бира: Pater 6
Държава: Белгия
Количество: 330 мл.
Алк.: 6.7%
Стил: Абатски Ейл – Дубъл
Цвят: Червен

 

St. Bernardus Pater 6 е традиционен абатски дубъл с кестенов цвят, много плодов с нотки на пъпеш и много свеж банан, завършващ с лека горчивина. Прекрасно лек и приятен за пиене с алкохолно съдържание от 6.7%. Патер 6 е една от оригиналните рецепти от времето, когато пивоварната е имала лиценз за варене на бира за трапистките монаси от Westvleteren.

Пивоварната е член на съюза на „Белгийските Семейни Пивовари“ (Belgian Family Brewers)

Марка: St. Bernardus Brouwerij
Бира: Prior 8
Държава: Белгия
Количество: 330 мл.
Алк.: 8%
Стил: Абатски Ейл – Дубъл
Цвят: Червен

 

Приор 8 е класически представител на стила дубъл. Цветът му е рубинен с виолетови нюанси, бирата е с плътна кремообразна пяна и с изпъкваща малцова сладост, напомняща плодове и кокос. Този ейл се прави по оригинална рецепта от времето, когато монасите от St. Bernardus са варили бира за трапистите от Westvleteren.
Оценка в RateBeer: 99/100 (в топ 50 за стила)

Пивоварната е член на съюза на „Белгийските Семейни Пивовари“ (Belgian Family Brewers)

Марка: St. Bernardus Brouwerij
Бира: Tripel
Държава: Белгия
Количество: 330 мл.
Алк.: 8%
Стил: Абатски Ейл – Трипъл
Цвят: Светла

 

St. Bernardus Tripel е традиционен абатски ейл в класически белгийски „Трипъл“ стил. Цветът му е бледо кехлибарен с прекрасна пяна, леко сладък аромат и портокалово-тревисти вкусове на хмела на финала. Прекрасно пивка и изненадващо лека бира с алкохолно съдържание от 8%.

Пивоварната е член на съюза на „Белгийските Семейни Пивовари“ (Belgian Family Brewers)

Марка: St. Bernardus Brouwerij
Бира: Abt 12
Държава: Белгия
Количество: 330 мл.
Алк.: 10%
Стил: Абатски Ейл – Abt / Quadrupel
Цвят: Тъмно кехлибарен

 

St. Bernardus Abt 12 е гордостта на пивоварната и един от най-добрите белгийски квадрупъли на пазара. Тъмна бира с пяна с цвят на слонова кост, плодов аромат и комплексен вкус, която се отличава с дълъг горчиво-сладък финал с лека хмелова нотка. Изключително добре балансирана, с плътен вкус и перфектно равновесие между малц, горчивина и сладост. Историята на бирата датира още от времето, когато St. Bernardus варяли по лиценз бирите за трапистките монаси от Westvleteren. Abt 12 максимално се доближава до рецептата на оригиналния и култов Westvleteren 12.
Оценка в RateBeer 100/100.

Пивоварната е член на съюза на „Белгийските Семейни Пивовари“ (Belgian Family Brewers)

Марка: St. Bernardus Brouwerij
Бира: Blanche (Witbier)
Държава: Белгия
Количество: 330 мл.
Алк.: 5.5%
Стил: Witbier (пшенична бира)
Цвят: Светла

 

St. Bernardus Wit е традиционна белгийска пшенична бира, разработена и произведена в сътрудничество с легендарния майстор пивовар Pierre Celis. Този ейл е с много светъл бяло-жълтеникав цвят и е доста мътен. Пяната е бяла и гъста. В аромата се усеща пшенична, ябълкова тръпчивост; билково-пикантни нотки с кориандър, портокали и медена сладост. Много освежаваща бира с алкохолно съдържание от 5.5%.

Пивоварната е член на съюза на „Белгийските Семейни Пивовари“ (Belgian Family Brewers)

Brasserie Du Bocq

Марка: Brasserie Du Bocq
Бира: Blanche de Namur
Държава: Белгия
Количество: 330 / 750 мл.
Алк.: 4.5%
Стил: Witbier (Пшенична бира)
Цвят: Светла

 

Blanche de Namur е марка белгийска пшенична нефилтрирана бира, тип ейл, произведена и бутилирана от пивоварната „Brasserie du Bocq“ в селището Пюрно, община Ивоар, Валония, Южна Белгия. Бирата е светла, мътна и с млечен, светложълт цвят. Мътността се появява при ниска температура, но изчезва когато бирата се стопли или когато се държи прекалено дълго на студено. При производството се добавят настъргани кориандър и кори от горчиви портокали кюрасао, което ѝ придава богат и уникален вкус. Мека бира, утоляваща жаждата, с умерен кисел вкус и съвсем слаба горчивина.

Бирата в Белгия варира от популярната лека и светла, до тъмната и много силна бира, както и различни видове пшенична или дори кисела (ламбик) бира.
Повечето марки са познати още от Средновековието. Съществуват приблизително 125 бирени фабрики в Белгия, като те са класифицират от международни гиганти до малки пивоварни, произвеждащи ограничено количество бира. В Европа само Германия, Франция и Великобритания имат повече пивоварни. Белгийските пивоварни произвеждат около 800 вида стандартни бири. Към тях като се прибавят и бирите произвеждани в ограничено количество и така общият им брой надхвърля 8700.

 

Бирата, правена в Белгия, датира от Средните векове. Днес се вярва, че тя се е произвеждала в някои манастири, но няма писмени доказателства за това. Манастирите на монасите Траписти, които са съвременни производители на бира в Белгия, са се преселили на белгийска територия в края на 18. век, избягвайки Френската революция, но първата Трапистка пивоварна в Белгия (Westmalle), започва производство чак през 1836г., почти 50 години по-късно.

 

В днешно време белгийската бира се продава в кафяви (или понякога в тъмно зелени) на цвят бутилки, за да се предотвратят негативните ефекти на светлината, оказващи влияние на напитката) и са запечатани с корк, метална капачка, а понякога и с двете. Съществуват различни разфасовки: 250мл, 330мл, 375мл и 750 мл.

Пивоварните обикновено подбират формата на чашите си, за да акцентират върху качеството на техните бири. Например, чашата с форма на бокал позволява на пиещия да усеща аромата на бирата, докато отпива от течността. Чашата с формата на лале е много ефикасна в задържането на пяната.