Други белгийски бири

St. Bernardus Brewery

Марка: St. Bernardus Brouwerij
Бира: Pater 6
Държава: Белгия
Количество: 330 мл.
Алк.: 6.7%
Стил: Абатски Ейл – Дубъл
Цвят: Червен

 

St. Bernardus Pater 6 е традиционен абатски дубъл с кестенов цвят, много плодов с нотки на пъпеш и много свеж банан, завършващ с лека горчивина. Прекрасно лек и приятен за пиене с алкохолно съдържание от 6.7%. Патер 6 е една от оригиналните рецепти от времето, когато пивоварната е имала лиценз за варене на бира за трапистките монаси от Westvleteren.

Пивоварната е член на съюза на „Белгийските Семейни Пивовари“ (Belgian Family Brewers)

Марка: St. Bernardus Brouwerij
Бира: Prior 8
Държава: Белгия
Количество: 330 мл.
Алк.: 8%
Стил: Абатски Ейл – Дубъл
Цвят: Червен

 

Приор 8 е класически представител на стила дубъл. Цветът му е рубинен с виолетови нюанси, бирата е с плътна кремообразна пяна и с изпъкваща малцова сладост, напомняща плодове и кокос. Този ейл се прави по оригинална рецепта от времето, когато монасите от St. Bernardus са варили бира за трапистите от Westvleteren.
Оценка в RateBeer: 99/100 (в топ 50 за стила)

Пивоварната е член на съюза на „Белгийските Семейни Пивовари“ (Belgian Family Brewers)

Марка: St. Bernardus Brouwerij
Бира: Tripel
Държава: Белгия
Количество: 330 мл.
Алк.: 8%
Стил: Абатски Ейл – Трипъл
Цвят: Светла

 

St. Bernardus Tripel е традиционен абатски ейл в класически белгийски „Трипъл“ стил. Цветът му е бледо кехлибарен с прекрасна пяна, леко сладък аромат и портокалово-тревисти вкусове на хмела на финала. Прекрасно пивка и изненадващо лека бира с алкохолно съдържание от 8%.

Пивоварната е член на съюза на „Белгийските Семейни Пивовари“ (Belgian Family Brewers)

Марка: St. Bernardus Brouwerij
Бира: Abt 12
Държава: Белгия
Количество: 330 мл.
Алк.: 10%
Стил: Абатски Ейл – Abt / Quadrupel
Цвят: Тъмно кехлибарен

 

St. Bernardus Abt 12 е гордостта на пивоварната и един от най-добрите белгийски квадрупъли на пазара. Тъмна бира с пяна с цвят на слонова кост, плодов аромат и комплексен вкус, която се отличава с дълъг горчиво-сладък финал с лека хмелова нотка. Изключително добре балансирана, с плътен вкус и перфектно равновесие между малц, горчивина и сладост. Историята на бирата датира още от времето, когато St. Bernardus варяли по лиценз бирите за трапистките монаси от Westvleteren. Abt 12 максимално се доближава до рецептата на оригиналния и култов Westvleteren 12.
Оценка в RateBeer 100/100.

Пивоварната е член на съюза на „Белгийските Семейни Пивовари“ (Belgian Family Brewers)

Марка: St. Bernardus Brouwerij
Бира: Blanche (Witbier)
Държава: Белгия
Количество: 330 мл.
Алк.: 5.5%
Стил: Witbier (пшенична бира)
Цвят: Светла

 

St. Bernardus Wit е традиционна белгийска пшенична бира, разработена и произведена в сътрудничество с легендарния майстор пивовар Pierre Celis. Този ейл е с много светъл бяло-жълтеникав цвят и е доста мътен. Пяната е бяла и гъста. В аромата се усеща пшенична, ябълкова тръпчивост; билково-пикантни нотки с кориандър, портокали и медена сладост. Много освежаваща бира с алкохолно съдържание от 5.5%.

Пивоварната е член на съюза на „Белгийските Семейни Пивовари“ (Belgian Family Brewers)

MARTIN'S Beers

Марка: Timmermans (John Martin)
Бира: Oude Gueuze
Държава: Белгия
Количество: 375 мл.
Алк.: 6.7%
Стил: Ламбик Gueuze
Ферментация: Спонтанна
Цвят: Златист

 

Наименованието Oude Gueuze и етикетът му са защитени. Тази бира е известна като шампанското на бирите, особено защото е само в лимитирани серии. Специалният вкус на Timmermans Oude Gueuze се получава от историческия метод на приготвяне. Той е комбинация от стар ламбик, отлежавал 3 години в дървени бъчви и млад ламбик, който подсигурява спонтанната ферментация в бутилката. Различните ламбици се избират внимателно от пивовара за постигане на перфектен вкус. След производство Timmermans Oude Gueuze ферментира вторично в бутилката 4 месеца и продължава да се подобрява в продължение на 20 години

Марка: Timmermans  (John Martin)
Бира: Framboise Lambicus
Държава: Белгия
Количество: 250 мл.
Алк.: 4%
Стил: Плодов Ламбик – малина
Ферментация: Спонтанна
Цвят: Червена

 

Timmermans Framboise (малина) се произвежда чрез добавяне на 100% натурална малинова есенция към ламбика. След период на зреене в дъбовите бъчви, бирата получава деликатен розов отенък. Тази бира достоверно отразява цвета и вкуса на зрели малини, без следа от киселинността на ламбика. Този прекрасен вкус дотига своя връх в интензивно свежия завършек.

 

Препоръчителна температура за сервиране 4 – 6° C

Brasserie Du Bocq

Марка: Brasserie Du Bocq
Бира: Blanche de Namur
Държава: Белгия
Количество: 330 / 750 мл.
Алк.: 4.5%
Стил: Witbier (Пшенична бира)
Цвят: Светла

 

Blanche de Namur е марка белгийска пшенична нефилтрирана бира, тип ейл, произведена и бутилирана от пивоварната „Brasserie du Bocq“ в селището Пюрно, община Ивоар, Валония, Южна Белгия. Бирата е светла, мътна и с млечен, светложълт цвят. Мътността се появява при ниска температура, но изчезва когато бирата се стопли или когато се държи прекалено дълго на студено. При производството се добавят настъргани кориандър и кори от горчиви портокали кюрасао, което ѝ придава богат и уникален вкус. Мека бира, утоляваща жаждата, с умерен кисел вкус и съвсем слаба горчивина.

Brouwerij Bosteels

Марка: Brouwerij Bosteels
Бира: Pauwel Kwak
Държава: Белгия
Количество: 330 мл. / 750 мл.
Алк.: 8.4%
Стил: Силен белгийски ейл
Цвят: Светла

 

Pauwel Kwak е кехлибарен ейл с алкохолно съдържание от 8.4%, който се произвежда от 80-те години. Предполага се, че носи името на ханджия и пивовар от 18. век. Преди бутилирането си, бирата се филтрира.

 

Както повечето други белгийски бири, Квак има своя брандирана чаша с уникална, отличителна форма, която стои в дървена стойка. Според пивоварната, дизайнът на тази чаша е на ханджията Pauwel Kwak от началото на 19. век, специално за кочияшите, които посещавали таверната и пивоварната, носеща името „De Hoorn“.

 

Тази бира е включена в книгата „500 бири от цял свят, които непременно трябва да опитате“.

Оценка в RateBeer 92/100

Марка: Brouwerij Bosteels
Бира: Tripel Karmeliet
Държава: Белгия
Количество: 330 мл. / 750 мл.
Алк.: 8.4%
Стил: Белгийски трипъл
Цвят: Златист

 

Tripel Karmeliet е светла бира с бронзово-златист цвят, лека хмелна горчивина, хармоничен плодов вкус на банан и ванилия и богат букет от аромати с нотки ванилия, портокал и цитрусови плодове. Препоръчителна температура за сервиране 6 – 9 градуса С.

 

Включена в книгата „500 бири от цял свят, които непременно трябва да опитате“.

 

Оценка в RateBeer: 99/100

Бирата в Белгия варира от популярната лека и светла, до тъмната и много силна бира, както и различни видове пшенична или дори кисела (ламбик) бира.
Повечето марки са познати още от Средновековието. Съществуват приблизително 125 бирени фабрики в Белгия, като те са класифицират от международни гиганти до малки пивоварни, произвеждащи ограничено количество бира. В Европа само Германия, Франция и Великобритания имат повече пивоварни. Белгийските пивоварни произвеждат около 800 вида стандартни бири. Към тях като се прибавят и бирите произвеждани в ограничено количество и така общият им брой надхвърля 8700.

 

Бирата, правена в Белгия, датира от Средните векове. Днес се вярва, че тя се е произвеждала в някои манастири, но няма писмени доказателства за това. Манастирите на монасите Траписти, които са съвременни производители на бира в Белгия, са се преселили на белгийска територия в края на 18. век, избягвайки Френската революция, но първата Трапистка пивоварна в Белгия (Westmalle), започва производство чак през 1836г., почти 50 години по-късно.

 

В днешно време белгийската бира се продава в кафяви (или понякога в тъмно зелени) на цвят бутилки, за да се предотвратят негативните ефекти на светлината, оказващи влияние на напитката) и са запечатани с корк, метална капачка, а понякога и с двете. Съществуват различни разфасовки: 250мл, 330мл, 375мл и 750 мл.

Пивоварните обикновено подбират формата на чашите си, за да акцентират върху качеството на техните бири. Например, чашата с форма на бокал позволява на пиещия да усеща аромата на бирата, докато отпива от течността. Чашата с формата на лале е много ефикасна в задържането на пяната.