Höss Brau

Пивоварна: Privatbrauerei Höss der Hirschbräu
Име: Weisser Hirsch Allgäuer Weizen
Държава: Германия
Количество: 500 мл.
Алк.: 5.2%
Стил: Хефевайс
Цвят: Светла

 

Под знака на Елена

Не ловджийски измислици, а истинска легенда – началото на Марката с Елена. Всичко започва с вайс бирата Weisser Hirsch („Белия Елен“).

 

През 16. век тези редки животни се появяват в Бохемия от Индия през Персия, а по-късно и частично в района на Алгой. Елените били издигнати в култ от княжеските ловци и били смятани за свещени и неуязвими. Смятало се е, че който застреля бяло животно ще бъде застигнат от гибел още същата година. Ловците вярват в това и до ден днешен. Ето защо, с „Белия Елен“ Хьос отдава почит на Специалното. Тази бира е символът на асортимент от различни, изцяло традиционни бирени специалитети.

 

Тази бира с традиционна горна ферментация, а след това и в бутилка, е интензивно мътна с високо съдържание на пшеничен малц. Леко резлива на вкус и с приятен плодов аромат.

Пивоварна: Privatbrauerei Höss der Hirschbräu
Име:
 Adlerkönig Urtyp Hell
Държава:  Германия
Количество: 500 мл.
Алк.: 4.7%
Стил: Dortmunder/Helles
Цвят: Светла

 

Името на тази бира произлиза от един народен герой от алпийския регион на име Лео Дорн. Той бил смел и безстрашен планинар, посветен изцяло на благото на природата, а като ловец на негово кралско височество Принц Регент Луиполд, страшилище за всички бракониери.

От днешна гледна точка той бил пионер в опазването на околната среда и природата. Като кралски ловец той успешно се справил с многобройните орли, които представлявали заплаха за съществуването на дивеча и поминъка на стотици фермери в региона. С указ от 1890 година бил обявен за крал на орлите (Adlerkönig). Назначението му, разбира се, било отпразнувано подобаващо с много бира.

Adlerkönig Urtyp Hell също е един специален представител на алпийския регион, чийто хармонично балансирани съставки му придават плътен и съвършен вкус. Силен характер с фина хмелова нотка.

Пивоварна: Privatbrauerei Höss der Hirschbräu
Име:
 Allgäuer Hüttenbier
Държава:  Германия
Количество: 500 мл.
Алк.: 5.2%
Стил: Dortmunder/Helles
Цвят: Светла

 

„На планинското пасище няма грехове“ („Auf der Alm, da gibt’s koa Sünd“) била народната поговорка. Реалността обаче била коренно различна. Тежък, къртовски труд от зори до здрач, самота и много лишения в сравнение с обичайното селско ежедневие. Някоe и другo прегрешение със сигурност съществувало, а именно насладата от вкусната и плътна бира на пивоварната Хирш по време на вечеря, с която отбелязвали края на работния ден. На тази традиция дължи името си Алгойската хижарска бира (Allgäuer Hüttenbier).
Тя е изключително вкусна, плътна, с мека, пикантна и приятно завършена горчивина.

Пивоварна: Privatbrauerei Höss der Hirschbräu
Марка:
 Doppel-Hirsch Doppelbock
Държава: Германия
Количество: 500 мл.
Алк.: 7.2%
Стил: Двоен бок
Цвят: Тъмна

 

Силна бира с вековна история!
Произходът на този бирен специалитет датира от 13. век. През средновековието е считана за луксозна стока, която се изнасяла до Северна Германия и дори в Италия. Необходимата трайност се постигала с висок оригинален екстракт. През 17. век бирата започва своя триумф и в Бавария. Италиански монаси, които основалиманастир в Мюнхен имали право да консумират само течна храна по време на Великия Пост. Тяхното оригинално решение – варенето на бок бира. Изключително калорична, тя била засищащ и подсилващ заместител на храната. В резултат на това се произвеждали големи количества бира, които били раздавани на хората от мазето или градината на манастира.  Първоначално като тъмен вариант през зимата, по-късно и като светла бира през пролетта. В този обичай и до ден днешен нищо не се е променило, с изключение на това, че днес можем да се насладим на този бирен специалитет през цялата година.

Doppel-Hirsch Allgäuer Doppelbock
Благороден, тъмен двоен бок с традиция, който ви приканва да пранувате. С минимум 75% тъмен малц и лека хмелна горчивина, той е с плътен, кадифен и отличителен малцов вкус и крeмообразна пяна.

Пивоварна: Privatbrauerei Höss der Hirschbräu
Марка:
 Doppel-Hirsch Heller Bock
Държава: Германия
Количество: 500 мл.
Алк.: 6.5%
Стил: Бок
Цвят: Светла

 

Doppel-Hirsch Allgäuer Heller Bock
Светлият вариант на бок бирата, идеален когато се прокраднат първите слънчеви лъчи на пролетта. Силен и пикантен на вкус и същевременно изключително свеж!

Пивоварна: Privatbrauerei Höss der Hirschbräu
Име: Holzar-Bier
Държава:  Германия
Количество: 500 мл.
Алк.: 5.2%
Стил: Amber Lager/Vienna
Цвят: Кехлибарен

 

По стара Алгойска традиция!

Векове наред пивоварната Hirsch снабдявала селското население и в частност гилдията на дърводелците (наричани „Holzar“) с една специална бира. По-тъмна на цвят и с по-силен вкус от днешните бири, Холцар се варяла само през зимата. Любимото място на силните и груби дърводелци, освен гората, със сигурност била и механата, а хората много бързо започнали да наричат тази бира „Holzar-Bier“. Характерна особеност за времето била и запушалката. Тя улеснявала пренасянето на вече отворената бутилка без опасност бирата да се разлее.

 

Това е един оригинален, стар, Алгойски специалитет с кехлибарен цвят и долна ферментация. Чист, плътен, с леко малцов аромат и вкус на тъмен малц с една завършена горчивина.

startbanner

 

Добрият вкус има своето начало!

 

Класа, вместо количество и Характер, вместо еднообразие – това е философията на пивоварната. Със своите алгойски специалитети, Хьос продължават традициите в пивоваренето, за които вкусът и характерът на бирата са на първо място.

 

Именно по тази причина, бирите на тази пивоварна получават много време, за да узреят, а това е истинска рядкост. 350-годишната пивоварна традиция на Hirschbräu, Privatbrauerei Höss повелява точно това, а клиентите го оценяват.

 

Всеки бирен специалитет е уникален на пазара. Те носят в себе си духа на региона, неговите обичаи, история и традиции като им вдъхват нов живот.