Бирата в Белгия варира от популярната лека и светла, до тъмната и много силна бира, както и различни видове пшенична или дори кисела (ламбик) бира.
Повечето марки са познати още от Средновековието. Съществуват приблизително 125 бирени фабрики в Белгия, като те са класифицират от международни гиганти до малки пивоварни, произвеждащи ограничено количество бира. В Европа само Германия, Франция и Великобритания имат повече пивоварни. Белгийските пивоварни произвеждат около 800 вида стандартни бири. Към тях като се прибавят и бирите произвеждани в ограничено количество и така общият им брой надхвърля 8700.
Бирата, правена в Белгия, датира от Средните векове. Днес се вярва, че тя се е произвеждала в някои манастири, но няма писмени доказателства за това. Манастирите на монасите Траписти, които са съвременни производители на бира в Белгия, са се преселили на белгийска територия в края на 18. век, избягвайки Френската революция, но първата Трапистка пивоварна в Белгия (Westmalle), започва производство чак през 1836г., почти 50 години по-късно.
В днешно време белгийската бира се продава в кафяви (или понякога в тъмно зелени) на цвят бутилки, за да се предотвратят негативните ефекти на светлината, оказващи влияние на напитката) и са запечатани с корк, метална капачка, а понякога и с двете. Съществуват различни разфасовки: 250мл, 330мл, 375мл и 750 мл.
Пивоварните обикновено подбират формата на чашите си, за да акцентират върху качеството на техните бири. Например, чашата с форма на бокал позволява на пиещия да усеща аромата на бирата, докато отпива от течността. Чашата с формата на лале е много ефикасна в задържането на пяната.