Schlenkerla

Марка: Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen
Държава: Германия
Количество: 500 мл.
Алк.: 5.1%
IBU: 32
Стил: Мерцен Пушена бира
Цвят: Кафеникаво-червеникав
Наличност: Целогодишно

 

Пушената бира на Шленкерла е тъмна, ароматна, Мерцен бира с долна ферментация и 13.5 процента оригинален екстракт, еквивалентен на 5.1% алкохолно съдържание. Мерцен (от немски März – март) означава, че първоначално бирата се е варила само през месец Март. По-високото алкохолно съдържание я е държало стабилна през по-топлите месеци преди въвеждането на изкуственото охлаждане.

Ароматите са на пушена наденица и бекон, а вкусът е отличен баланс между сладкия малц и пушек.  Мерцен е подходяща за дивечово месо, пушена наденица, сухи/пикантни/пушени сирена.

Марка: Aecht Schlenkerla Rauchweizen
Държава: Германия
Количество: 500 мл.
Алк.: 5.2%
IBU: 20
Стил: Пушена вайс бира
Цвят: Тъмно кехлибарен
Наичност: Целогодишно

 

Немски пшеничен ейл, при който за разлика от стандартните вайс бири, малцът е опушен. В сравнение с другите бири на Шленкерла, тази е по-леко и умерено пушена, което дава възможност да се усети достатъчно добре мекотата на пшеничния малц. Самата бира е натурално мътна и по-плътна с тъмно кехлибарен цвят.

Марка: Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock
Държава: Германия
Количество: 500 мл.
Алк.: 6.5%
IBU: 40
Стил: Пушен Бок
Цвят: Тъмна
Наичност: Октомври-Януари

 

Често наричат Urbock „големият брат на Märzen“. Бирата представлява пушен бок, като именно опушеността ѝ придава приятно пикантно качество, съчетано с лека малцова сладост. Тъй като е по-силна се предлага само от Октомври до Декември като есенно-зимен специалитет в Германия.

Включена е в книгата „500 бири от цял свят, които непременно трябва да опитате“.

Марка: Helles Schlenkerla Lagerbier
Държава: Германия
Количество: 500 мл.
Алк.: 4.3%
IBU: 30
Стил: „Баварски Хелес“ лагер
Цвят: Светла
Наичност: Април – Октомври

 

„Schlenkerla Helles“ се вари с качествен баварски ароматен хмел от региона на Нюрнберг. Съхранява се в старинните пещери под исторческата пивоварна Шленкерла. Хелес се вари в същите медни казани и ферментира дънно със същата мая, както и историческата пушена бира на Шленкерла. Неговата дискретна опушеност, без използването на опушен малц, прави Хелес Шленкерла Лагер един уникален представител на класическия стил лагер „Баварски Хелес“.

aecht_schlenkerla_rauchbier_farbe

 

Подарете си глътка бирена история! Aecht Schlenkerla Rauchbier – Едно малко пътешествие назад във времето, което ви отвежда до корените на пивоварството!

 

В сърцето на старата част на немското градче Бамберг, непосредствено до величествената катедрала, се намира историческата пивоварна за пушена бира Шленкерла. Името ѝ се споменава за първи път през 1405 г., а днес тя се ръководи от фамилия Трум вече шесто поколение. По стара традиция, пушената бира тук все още се налива от истински дъбови бъчви.

 

Бамберг и пушената бира вървят ръка за ръка. Това е една връзка, от която се ражда любимата „Шленкерла“ – най-продуктивният, най-посещаваният и най-традиционният източник на пушена бира в града. „Шленкерла“ отдавна се е превърнала в магическа дума за Бамберг, но мнозина все още не знаят как се е появила. За кръстник се смятат гражданите, които наричали пивовара „Шленкерла“ заради поклащащата се походка, а от там и самата многовековна пивоварна.

 

Пушената бира на „Schlenkerla“ е много тъмна, остро-пикантна Мерцен (от немски: März – месец Март) бира с долна ферментация и първоначално съдържание на неферментирало пиво от 13,5% (алкохолно съдържание 5.1%). Без съмнение има и по-силни бири на пазара, но не бързайте да подценявате Шленкерла.
Специфичният аромат на прясно пушено месо се постига чрез поемане на пикантния, ароматен дим от изгарящи букови трупи от малца в Schlenkerla-пещта, преди той да се смеси с благороден хмел в бирата и да се съхрани в над 600 годишната скална изба под Стефансберг. След достигане на зрелост, резултатът е една изумителна, пивка бира с лек и сладък вкус.

 

Като една от последните традиционно произведени пушени бири (съществуват само още 2 пивоварни), Schlenkerla пътува с „Ковчега на Вкуса“ (Die Arche des Geschmacks) към Slow Food, Германия от началото на 2017 година. Международният проект на фондацията за защита на биологичното разнообразие цели да защити около 4650 ценни, регионални храни, животински видове и култури от изчезване.

 

„Aecht Schlenkerla Rauchbier е класика не само сред бирите, но и сред всички алкохолни напитки…Aecht Schlenkerla Rauchbier е най-известната пушена бира в света.“
Beerhunter Michael Jackson **** World Classic [Pocket Guide to Beer, pp. 64, 65]